Eurozóna vybírá novou společnou pamětní minci

prof. Ing. Oldřich Dědek, CSc.
prof. Ing. Oldřich Dědek, CSc. národní koordinátor pro zavedení eura v ČR

Vydáno

Motivy soutěžních pamětních euromincí

V červnu 2015 uplyne 30 let od zasedání Evropské rady, která přijala evropskou vlajku jako svůj oficiální symbol, jenž sám byl o 30 let dříve přijat Radou Evropy. Dnešních 19 členských zemí eurozóny se rozhodlo připomenout tato výročí vydáním nové eurové pamětní mince. Tyto mince mají stejné náležitosti jako běžné dvoueurové mince s tím rozdílem, že na jejich národní straně se nachází jednotný motiv.

Soutěž na výběr pamětní mince organizuje DG ECFIN. V prvním kroku byly mincovny v zemích eurozóny vyzvány, aby předložily své návrhy s motivem evropské vlajky. Bylo požadováno, aby evropská vlajka byla ztvárněna nejen jako symbol Evropské unie, ale se širším poselstvím evropské jednoty a identity. Zpracované pojetí vlajky mělo vyjadřovat ideály solidarity a harmonie mezi evropskými národy. Důležitým hlediskem byla též kreativita návrhu a vhodnost jeho použití pro mince.

Návrhy podané národními mincovnami byly posuzovány odbornou komisí, která do užšího kola vpustila pět námětů. Vítězný námět vzejde z internetového hlasování, jehož uzávěrka je v neděli 27. května 2015 v 16:00 hod. Autor vítězného návrhu bude zveřejněn 28. května 2015.

Internetového hlasování se mohou účastnit všichni občané a rezidenti zemí eurozóny, kterým je alespoň 12 let. Platné hlasování vyžaduje nejen odevzdání hlasu preferovanému námětu, ale též účast v kvizu požadujícím správné zodpovězení tří otázek a zodpovězení jedné otázky doplňkové. Pro účastníky kvizu jsou připraveny následující výhry:

  • 1. cena: dovolená ve městě eurozóny v hodnotě 2000 €.
  • 2. až 6. cena: personalizovaný iPad Air 64Go.
  • 7. až 56. cena: přenosná nabíječka baterií pro chytré telefony.

Pamětní euromince vydávaná k 30. výročí evropské vlajky je čtvrtá v pořadí. První mince z r. 2007 připomenula padesáté výročí podpisu Římských smluv, jimiž byla založena dnešní Evropská unie. Druhá pamětní euromince z r. 2009 zobrazuje desetileté výročí vzniku eura. Desetileté výročí zavedení hotovostního eura je námětem společná pamětní mince vydané v r. 2012.